Rundvlees Concepten

France Limousin

De smaak en kwaliteit van France Limousin rundvlees staat hoog aangeschreven. France Limousin is een keurmerk voor rundvlees uit de Limousin-streek in Frankrijk. Dit keurmerk heeft zijn eigen productievoorwaarden gericht op dierenwelzijn en duurzaamheid. De runderen worden op natuurlijke wijze gehouden en verzorgd. Het is dan ook een vorm van scharrelvlees. Bekijk hier meer informatie over dierenwelzijn. De boerderijen hebben meer dan 100 hectare gras- en akkerland, zijn meer dan 85% zelfvoorzienend en verbouwen dus zelf maïs, gerst, graan en gras voor hun runderen.    Kenmerken France Limousin:                                                    

·         De koeien zijn van het ras Limousin

·         De koeien en kalveren lopen een groot deel van het jaar in de wei

·         De kalveren blijven minimaal 6 maanden bij de moeder

·         Als de koeien binnen staan dan staan ze op een vloer met strooisel

·         Onthoornen is niet toegestaan

·         Het voer van de runderen bevat geen dierlijke ingrediënten

De smaak Het vlees is lekker, sappig en mals. Doordat de runderen veel beweging hebben wordt het vlees gekenmerkt als mager vlees, waar geen overtollig vet aanwezig is. Uiteraard is het kleine randje vet en de dooradering aan de stukken waar het hoort te zitten aanwezig.

Blonde D'Aquitaine

 

Het rundvlees ras de Blonde D’Aquitaine vindt zijn oorsprong in de zuidwest Franse regio Aquitanië. Er waren tot 1920 maar drie runderrassen in zuidwest Frankrijk te vinden. Door deze drie rassen te combineren bestaat sinds 1962 het ras de Blonde D’Aquitaine, een elegante tarwekleurige koe met goede bespiering. Inmiddels is ook in Nederland de Blonde d’Aquitaine te vinden en wordt de aandacht gericht op de zuivere fokkerij.

Kenmerken van Blonde D’Aquitaine:

·         De kalveren worden probleemloos geboren

·         De kalfjes blijven tot een half jaar bij de moeder

·         De koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten

·         Deze runderen kunnen goed leven van een karig rantsoen

·         De runderen worden ingezet voor de begrazing van natuurgebieden

De smaak

Het vlees is van de hoogste kwaliteit; mager, mals, fijndradig en vol van smaak. Doordat deze dieren minder snel vervetten is het vlees zeer smaakvol en te vergelijken met de Limousin. Mede door de goede verhoudingen tussen het vlees, vet en beenderen is het vlees geliefd bij de vele slagerijen in Nederland. Wil je een lekker malse biefstuk? Dan moet je de Blonde D’Aquitaine hebben.

Iers rundvlees

Het Iers rundvlees wordt gekenmerkt door zijn malsheid en volle smaak. De runderen hebben een aantoonbaar goed leven gehad. Ze krijgen veel ruimte om te grazen en ze lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten.  Doordat ze de ruimte en tijd krijgen om veel te bewegen heeft dit een positieve invloed op de malsheid en smaak van het vlees.

 

Kenmerken met betrekking tot het Ierse rundvlees:

·         Iers rundvlees is een bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines (A, B en E) en mineralen (ijzer, zink, koper magnesium, kalium en fosfaat).

·         Kennis boeren van hoog niveau in verband met overdracht generatie op generatie.

·         Kleinschalige boerderijen met veel grasland.